Schenkregeling wordt niet verlengd

 
Printervriendelijke versie

Het lijkt er op dat de woningmarkt weer langzaam op stoom begint te komen. Daarom pleitte de NVM (voluit: Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen) ervoor de bekende regeling waarbij belastingvrij € 100.000 voor de eigen woning geschonken mag worden te verlengen. “De maatregel is zo’n succes, het zou dom zijn er al dit jaar mee te stoppen. We kunnen alle kleine beetjes hulp gebruiken”, aldus een woordvoerder van de NVM. Ook de werkgevers pleitten voor verlenging van de regeling, die immers goed is voor de bouwsector.

Maar het antwoord van Financiën kwam per kerende post; minister Dijsselbloem van Financiën liet inmiddels weten dat de regeling gewoon volgens plan gaat stoppen. Dat betekent dat het feest per 1 januari 2015 voorbij is. Dan zal naar schatting in totaal ongeveer 5 miljard euro zijn geschonken. Men vindt in Den Haag dat de woningmarkt inmiddels voldoende is gestimuleerd. En natuurlijk kost de maatregel de schatkist geld, zeker nu het animo om te schenken veel groter is geweest dan men vooraf had ingeschat.
De populaire schenkregeling verdwijnt. Maar niet getreurd; er zijn nog enkele maanden te gaan. Mocht u nog overwegen om mee te doen laat het dan niet aankomen op het allerlaatste nippertje, zodat er nog halsoverkop geschonken moet worden. Bedenk ook dat ‘gewoon’ schenken (dus zonder een beroep op de vrijstelling te doen) voordeliger kan uitpakken, doordat er geen hypotheekrenteaftrek wordt verspeeld.